Norwegian (Bokmål)

Hydroterapi

hydro header
Del  

I sin forfatning definerer Verdens helseorganisasjon (WHO) helse som “en tilstand med komplett fysisk, mentalt og sosialt velvære og ikke bare fravær av sykdom eller helseplager”. Inkluderingen av konseptet med velvære i definisjonen av helse gjenspeiler den økende interessen for en evolusjon av offentlig helse som går forbi den smale meningen av terapi, mot alle de mulige valgene som kan føre til personlig velvære. Daglig stress, som skyldes et hektisk liv, gjør at individet søker etter indre ro. Man kan påstå at den som ønsker å forbedre sin livskvalitet må være i harmoni med seg selv og med verden rundt en selv. Tallrike studier har vist at fysisk aktivitet medfører en forbedring på psykologisk nivå og er i stand til å fjerne stress. Når kroppens muskler presses, produserer kroppen stoffer som setter i gang velværeprosesser, både på fysisk og mentalt nivå.

Hydro bath

Også det å ta seg litt tid for seg selv med et varmt bad forbedrer den psykofysiske tilstanden ytterligere. Det å ta seg et varmt bad er en av de eldste måtene mennesket bruker for å slappe av og finne psykofysisk velvære. Nedsenkingen må dog, for å være “nyttig”, følge noen generelle prinsipper, selv om det er mulig med variasjoner i bruksmåten (varighet, temperatur osv.) alt etter typen vann som benyttes (kurbadsvann eller ikke) samt måten det benyttes på. Det finnes en ren teknikk, som kalles balneoterapi, som tilbyr utallige muligheter, deriblant hydromassasje, det vil si massasje som utføres av vannstråler som sendes ut med bestemt trykk.Siden grekeren Hippokrates's tid (medisinens far), blant romerne, i middelalderen og fram til våre dager er vann alltid blitt brukt i sin enkleste form (“Aqua, omnium rerum vilissima”, skrev Titus Livius med referanse til det antikke Roma: vannet, det mest ydmyke av alt, nådde byen): både for innvortes bruk (som en drikke) og i badene ble det foreskrevet for lindring eller behandling av de mest forskjellige sykdommene, spesielt de kroniske. Blant disse minnes vi: hudsykdommer og sykdommer gjeldende bløtvev, fordøyelsesbesvær eller vansker med opptak av mat, urinsyregikt, reumatisme, dyspepsi (halsbrann), leverproblemer.I nesten alle land finner man spor etter bad fra uminnelig tid. I Antikken, blant egypterne, jødene, grekerne og romerne, spilte bruken av vann i de viktigste religiøse ritualene en grunnleggende rolle for rengjøring av kroppen og symbolsk av sjelen. I hvert klima og på hver breddegrad gjengis gestene til mennesker som trodde fullt og fast på det naturlige vannets behandlende evne slik at de kunne renses for fysiske og spirituelle vansker, og dermed rense kropp og sjel. Selv dåpen, renselsesakten i den jødisk-kristne tradisjonen, utføres med vann.I Middelalderen i Europa utbredte de russiske dampbadene (banja) seg, der dampsalen ble varmet opp ved å bruke tett vanndamp, og de romerske badene, som baserte seg på bruk av varm, tørr luft. På grunnlag av de spesifikke egenskapene sameksisterte disse to forskjellige typene bad, men dog adskilt.

Sakte men sikkert spres lignende strukturer à la sauna i hele verden, som menes å ha helbredende effekter. For eksempel var det en utbredt oppfatning blant norske leger at saunaen kunne hindre utbredelsen av mange smittsomme sykdommer.

S.F. Milligan (1889) beskrev utbredelsen i hele Irland av bruken av irske bad for å helbrede reumatisme.

Hydro bath 1

Utbredelsen av irske bad i midt-Europa skyldes den irske legen Barter. Denne typen bad brukte ikke altfor tett vanndamp, uten dannelse av tåke, og med en temperatur i dampsalen på 50-55°С. Nedkjølingen ble oppnådd ved hjelp av dusjing eller vasking. Denne typen bad er nå så og si forsvunnet.I 1799 påsto engelskmannen W. Toog, medlem i det Keiserlige akademiet for naturvitenskap i Sankt Petersburg at det russiske badet var i stand til forhindre oppstandelse av tallrike sykdommer. Han mente at det lave tallet syke, den gode psykofysiske helsen og den høye gjennomsnittsalderen han traff på blant det russiske folket måtte kunne tilskrives det russiske badet. I enkelte afrikanske stammer var det normalt å bruke svettebad som behandling. Japanerne brukte kamaburo, eller svettebad, og oppnådde gode resultater i behandlingen av forskjellige skader, av hudsykdommer, av magebesvær, av gikt og reumatisme. Lignende effekter ble oppnådd gjennom ishiburo, som ble tatt i bruk i de siste 10 århundrene. I nærheten av Nagasaki har man funnet forskrifter som ble gitt for denne typen bad, der det ikke mangler på angivelse av spesifikke kontraindikasjoner: det var forbudt å bruke det for de som led av seksuelt overføre sykdommer, epilepsi, lepra (spedalskhet). Inne i badet ble pasientene forberedt til behandlingen med akupunktur og man gikk svært varsomt frem de første 3–4 dagene. Det ble dessuten anbefalt å bade hver 10. dag. I badet var det forbudt å spise, drikke, lage støy, tisse og ha seksuell omgang. bruken av badet gjorde det mulig å ha en god personlig hygiene, det var nyttig i forebyggende øyemed og var i stand til å oppnå en terapeutisk effekt ved hele 7 hudsykdommer.

Eskimoene i Alaska mente at svettebadene, foruten nytten av dem i personlig hygiene, også hadde helbredende effekter ved mange andre sykdommer, blant annet muskelsykdommer.

Indianerstammene i Sentral-Amerika brukte temazcal, dampbad som nedstammet fra de antikke mayaene, og ikke bare av hygieniske årsaker, men også for å behandle reumatisme og hudsykdommer samt andre sykdommer. Bruken av temazcal anbefales ennå den dag i dag av legene og man benytter det sammen med planteekstrakter og andre ingredienser som er i stand til å avgi velgjørende effekter under fordamping.

Inntil nylig brukte man begrepet "hydrologi" (eller Medisinsk hydrologi) for å angi på en spesifikk måte de medisinske eller terapeutiske praksisene som bruker vann. Kun i senere tid har man begynt å bruke mer passende og spesifikke begrep som hydroterapi, balneologi, krenoterapi og thalassoterapi (sjøbad),for å angi bruk av vann, både normalt eller naturlig mineralisert, som kur for innvendige og utvendige sykdommer. Hydroterapi består generelt av terapeutisk bruk av vann uten å skille inn mellom innvortes og utvortes bruk - drikk eller bad; man snakker om balneoterapi eller balneologi når bruken av vannet kun er begrenset til bad i vann. Thalassoterapi er derimot bruken av bad med sjøvann.

Spa Jacuzzi>
Hot Tub
Bad Jacuzzi>
Bathroom
Finn din Jacuzzi-forhandler>